De invloed van de omgeving op organismen

Prof.dr. Sjoerd Wendelaar Bonga
Emeritus hoogleraar Dierkunde

Dierproeven wijzen er op dat omgevingsinvloeden al van invloed zijn op het allervroegste stadium van de embryonale ontwikkeling. Het nature-versus-nurture debat is daarmee in een nieuwe fase aangeland Lees deze bijdrage

De biofysica van fotosynthese

Prof.dr. Rienk van Grondelle
Hoogleraar biofysica

De samenleving staat voor de gigantische opgave het verbranden van fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame vormen van energie, bijvoorkeur door zonlicht effectief om te zetten in een brandstof Lees deze bijdrage

Het ontbinden in priemfactoren

Prof.dr. Bas Edixhoven
Hoogleraar Wiskunde

Wiskunde is een vorm van kunst, zeker voor degenen die het vak beoefenen. Zij genieten van de diepgang, verrassingen, eenvoud en elegantie in definities, stellingen en bewijzen Lees deze bijdrage

Het Handelsreizigersprobleem

Dr. ir. Jan Draisma
Universitair Hoofddocent Discrete en Toegepaste Algebraïsche Meetkunde

Algebraïsche meetkunde, de afgelopen anderhalve eeuw één van de zuiverste takken van de wiskunde, vindt de laatste jaren steeds vaker toepassingen, bijvoorbeeld in de biologie, de informatica, of in veilige elektronische communicatie Lees deze bijdrage

Ruimtelijke informatie

Dr. Jantien Stoter
Universitair hoofddocent Geo-Informatie Infrastructuur

Ruimtelijke informatie kan nu zodanig worden opgeslagen dat een computer daadwerkelijk begrijpt wat de puntjes, lijntjes en vlakjes achter een kaart inhouden Lees deze bijdrage

Hoe ontstaan delta’s?

Dr. Joep Storms
Universitair hoofddocent Geoscience & Engineering

In Nederland is de afgelopen 20.000 jaar ontzettend veel gebeurd: West-Nederland is veranderd van een koude poolwoestijn met een droge Noordzee bodem in een kletsnatte delta Lees deze bijdrage

De ‘black box’ van het microbiele leven

Prof. dr. dr.h.c. ir. Mark van Loosdrecht
Hoogleraar Milieubiotechnologie

Nog steeds is slechts 1 tot 3% van alle leven op aarde bekend, middels DNA en aanverwante technologieën kan de onbekende microbiologische wereld steeds beter in kaart worden gebracht en begrepen Lees deze bijdrage